2013-04-04

Letný čas

hodiny Od minulého víkendu v Európe okrem prebiehajúcej krízy únie zúri letný čas. Pre mňa osobne je takéto chápanie času prinajmenšom nepochopiteľné.

Letný čas - prečo?
Myšlienka seriózneho zavedenia letného času vznikla v r. 1907. Dôvodom bolo hospodárnejšie využívanie denného svetla. Američania doteraz používajú pre letný čas výraz daylight saving time - čas šetriaci denné svetlo.

Za tých viac, než 100 rokov sa však ozvala štatistika. A - div sa svete - nepotvrdila základný predpoklad používania letného času. Úspora energie je v letnom období nulová. Predĺženie SELČ do októbra je taktiež nezmyselné - úspory zo septembra sú pohltené stratami z októbra. Naviac počas SELČ dochádza k zvýšenej spotrebe pohonných hmôt, keďže sa jazdí do neskorších večerných hodín.

Argumenty
Letný čas bol teda zavedený, a je stále užívaný, kvôli energetickým úsporám. Ja osobne som odporca letného času. Jeden z dôvodov je ten, že časy od začiatku 20. storočia sa podstatne zmenili. Pôvodne sa malo ušetriť na svietení. Lenže vtedy sa používali žiarovky, ktoré premenili na svetlo sotva 5% elektriny. Dnes sa v Európskej únii postupne zakazuje predaj klasických wolfrámových žiaroviek. K dnešnému dňu je povolený predaj žiaroviek s príkonom max. 40 W. Preto sa prechádza k úspornejším zdrojom svetla - žiarivky a LED-ky. Tie posledne menované majú účinnosť približne 85%. Živý príklad: na osvetlenie obývačky používame SMD LED osvetlenie - máme ich namontovaných 8 ks. Každá má spotrebu 3,5 W, spolu 28 W. Na rovnaké osvetlenie klasickými žiarovkami by som potreboval príkon približne 500 W. Toto nepotrebuje komentár. Naviac LED-ky znášajú lepšie zapínanie a zhasínanie a životnosť majú mnohonásobne vyššiu.

Ďalší dôvod prečo mi letný čas pije krv, je ten, že čím viac energie sa teda ušetrí, tým je elektrina drahšia. Aký to má zmysel? Ušetríme síce životné prostredie, ale súčasne naplníme vrecká energetikom. Na mojom vrecku sa toto rozhodne neprejaví kladne.

Mám ešte jeden protiargument. Vstávam o 5:00. Niežeby som nemohol spať, ale proste to tak je. Pred odštartovaním letného času som o tejto hodine už svietiť nemusel také 2 týždne. Teraz už zase musím. Tomu hovorím energetická úspora!

Jediná pozitívna vec na letnom čase je tá, že si dvakrát do roka zopakujem nastavovanie tých hodín, čo ešte nie sú pripojené na niektorej z dátových sietí.

Zimný čas
Byť europoslancom, navrhol by som zaviesť aj zimný čas, ktorý by fungoval opačne. V zime by sa hodiny posunuli o 1 hodinu späť od stredoeurópskeho času. Čiže pracovná doba by začala napr. o 8:00 SEZČ, čo by bolo 9:00 SEČ. To už by bolo svetla dosť. Mimochodom SEZČ chvíľu skutočne existoval. Na prelome rokov 1946 - 1947 na území bývalého Protektorátu Čechy a Morava bol zavedený vládnym nariadením č. 213/1946 Sb. Šokujúce je, že zákon č. 212/1946 Sb. doteraz nebol zrušený a teda umožňuje tento nezmysel zaviesť do praxe kedykoľvek.

Skratky
SEČ - stredoeurópsky čas (to je ten štandardný pásmový čas) = CET - Central European Time
SELČ - stredoeurópsky letný čas = CEST - Central European Summer Time
SEZČ - stredoeurópsky zimný čas
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára