2014-02-02

Kuchyňo-obývačka

ArchitektDlho som zvažoval, či ma téma spájania kuchyne s obývačkou nechá chladným alebo nie. Nenechala.

Argumenty
Údajne moderný trend je projektovať kuchyňu spojenú s obývačkou do jedného obytného priestoru. Argumentom často býva lepší kontakt gazdinky so zbytkom rodiny. Vychádza sa pritom tiež z histórie, keď ústrednou miestnosťou pre schádzanie sa rodiny bola veľká kuchyňa. Tu prebiehal aj celý spoločenský život. V českom jazyku som pre takúto miestnosť našiel výraz "sednice". Spálňa potom bola ako miestnosť susediaca s kuchyňou. Toto je obrázok dedinských stavieb z 19. a začiatku 20. storočia. Mohli sme ich obdivovať v mnohých čierno-bielych snímkach slovenskej a českej kinematografie.

Noste na stôl!
Tieto nostalgické spomienky a argumenty však v spojení so súčasným štýlom života pôsobia prinajmenšom smiešne. "Moderná" rodina sa už pri jednom stole neschádza. Deti, ktoré sú vedené k tomu, že spoločná večera sa podáva o 19:00, a platí to pre každého člena rodiny, by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky kanadského drevorubača. Spomeňte si, poznáte niekoho takého zo svojho okolia? Ja nie. Bohužiaľ. A čo gazdinky? Tie skutočné. Ako šafránu. Tým ostatným stačí väčšinou mikrovlnka a rýchlovarná konvica. A možno ako bonus hriankovač. Česť výnimkám.

Rezne v tričku
Výchovu však nechajme bokom. Hotový horor vznikne, keď sa človek kuchynský chtiac-nechtiac podriadi modernému architektonickému trendu. To potom musí mať hodne tolerantného partnera. V kuchyni hluk, smrad a mastné výpary jednoducho vznikajú a vznikať budú. Mixér, digestor, umývačka riadu, púšťanie vody, praženie cibule, slaniny, vysmážanie rezňov, grilovanie mäsa atď. On to vlastne smrad nie je, ale pokiaľ sa zažerie do oblečenia, záclon, či sedačky, dostaneme nepríjemnú ranu do nosa. Sledovať pri tomto virvare televízor je niekedy nemožné. Porozprávať sa s členmi rodiny áno. Ale o čom? Väčšinu sme si už povedali cez deň mailom a cez sociálne siete. Naším partnerom sa stáva počítač a mobil.

Pásikový mundúr a klasika
Stále sa teda pýtam, koho napadlo vygumovať priečku medzi kuchyňou a obývačkou. Aký klient toto žiadal od architekta? Možno, keď tá jedna miestnosť má 70 m2, je to ako-tak znesiteľné. Architekt aj s developerom, ktorí toto naprojektujú v bytovej jednotke s celkovou výmerou 50 m2, by mali ísť do basy! Aj tam majú svoju obývačku oddelenú od kuchyne s jedálenským kútom.

Hybrid menom +kk
Pravda, stavenie kuchyne s obývačkou je tu už dlhé roky. Dnes sa to nazýva napr. 3+kk (3 izby plus kuchynský kút v jednej z nich). Kedysi sme mali pre toto riešenie názov garsónka. Takýto typ bytu sa chápal ako čosi prechodné, na istý čas. V jednom rohu bolo pár skriniek s dvojplatničkou (rozumej "kuchyňa"), v druhom televízor, v treťom posteľ, no a v tom poslednom vstupné dvere, za ktorými sa krčila skriňa. Dnešné byty sú niečo podobné. Neobsahujú veľmi potrebný priestor, ako je napr. špajza. Hlavné je, že majú taký nezmysel ako je kuchyňo-obývačkový hybrid a megaterasa väčšia, než samotný byt.
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára