2014-11-16

Adam našiel Evu

adam-evaKonečne tu máme novú dlho očakávanú reality-show Adam hľadá Evu. Kto by nevedel o čo ide, je to nahá zoznamka na ostrove snov. Televízia JOJ zaradila túto reláciu do nočných hodín a sľubuje si nové zisky.

Na veľkosti záleží
Keď som v jednom z nekonečných reklamných spotov zachytil túto novinku, spozornel som. Následne som si vygooglil nejaké informácie. Prvé diely relácie sa objavili v USA na stanici VH1, natáčalo sa v Paname. Protagonisti prichádzajú na obrazovku oblečení, za pár okamihov sú už úplne nahí. Hodnotia si svoje bimbasy a mušličky, ale tvária sa, že nie. Že ich zaujíma vnútorná hodnota.

Počas troch dní zažívajú všakovaké dobrodružstvá od plávania v mori, plávania v nafúknutej guli, cez polievanie sa farbou (a kreslením obrázkov rôznymi telesnými výstupkami), až po akési prechádzky v džungli. Vrcholne zaujímavá zábava. Večer je to nasávanie a randenie - buď oblečení alebo nahí. V posledný deň sa ich moderátorka opýta kto s kým si padol do oka. Alebo možno už aj hlbšie.

Stretávajú sa tam ľudia s rôznym zámerom. Cieľ je síce zoznamka, ale flirt je asi zaujímavejší. Prichádzajú tam muži s takmer dokonalým vyšportovaným a potetovaným telom. Ženy v ničom nezaostávajú. Prišli sa zoznámiť. Trochu nechápem, prečo sú tam. Sú to zúfalci, narcisti a exhibicionisti. Iné pomenovanie pre nich nemám.

Správna esencia
Horšie to už je s nami ostatnými a s televíziami, ktoré túto reláciu zaradili do svojej programovej štruktúry. JOJ-ka zdôvodnila svoj krok "požiadavkami trhu".

"Televízia Joj je komerčná stanica, ktorá sa vo svojej programovej štruktúre riadi aj hlasom diváka. V našej štruktúre od septembra nájdete väčšinu formátov rodinného charakteru, ale pre miešanie tej správnej esencie sme siahli aj po trochu korenistom formáte, pretože si ho trh vyžiadal,“ povedala hovorkyňa televízie (medialne.etrend.sk). Z iného zdroja som sa dozvedel, že idiotské relácie, ako Farmár hľadá ženu, Bučkovci či Mama ožeň ma! konečne z obrazovky zmiznú. Aspoň toto poteší.

Neviem, čo tým výrazom "trh si vyžiadal" pani hovorkyňa presne myslí. Stavia snáď svojich divákov na úroveň IQ húpacieho koníka? Stavia ich do role voyeristov? Pokiaľ však slovenský národ takýto skutočne je, hanbím sa! Nie za národ. Za to, čo z neho demokracia urobila. Za nechutne uvoľnené mravy. Kam to až necháme dôjsť?

Stavím sa, že JOJ-ka má dosť svojich divákov, ktorí by chceli napríklad porno. Tak prečo tento pikantný formát nezaradí do vysielania? A kľudne o 20:00. V časoch, keď už skoro každý poskytovateľ TV signálu má v ponuke archív, nie je problém si akúkoľvek reláciu pustiť hocikedy aj detskou rukou. Hlavne, keď rodičia nie sú doma. Nechápem, prečo majú niektoré kanály detskú poistku, keď JOJ-ka toto v pohode môže obísť. Že v reality-show Adam hľadá Evu sú chúlostivé partie rozmazané? Z hľadiska morálky je to úplne jedno. V originále nie sú a záleží na konkrétnej televízii, či ich rozmaže alebo nie.

Pošliapaná morálka v mene peňazí
Serióznu informačnú hodnotu môže mať relácia pre psychológov a biológov, ktorí môžu skúmať chovanie jedinca, keď zahodí zábrany bežného života. V relácii sa dá tiež dobre skúmať neverbálna komunikácia - kto sa ako hanbí, kto zo seba robí väčšieho frajera, než je atď. Pravdou je, že tento typ komunikácie sa po zahodení šiat zosilní.

Myslím ale, že o takýto typ diváka JOJ-ke nejde. Je to dekadencia kultúry. Je to čistá a drsná komercia. Bez zľutovania. A je úplne jedno, či má na morálku nejaký vplyv alebo nie. Nechápem, čím sa riadia zákony, ktoré musí sledovať a vytvárať Rada pre vysielanie a retransmisiu (info). Ako ona prispieva k výchove a dobrej morálke mladých ľudí? Alebo je tu len na to, aby pokutovala?

Okradni slepca, budeš frajer!
Nie som žiadny puritán a nemám nič proti nudaplážam, ale všetko musí mať svoje hranice. Stačí sa trochu obzrieť do čias minulých a porovnať. Aká to je výchova mládeže, keď výsledkom je, že žiaci kľudne fyzicky napadnú svojho učiteľa; deti si nevážia svojich rodičov; sprejeri ničia majetok; psychopat podreže polku školy; vagabund okradne telesne postihnutého. Pokračovať sa dá donekonečna. Úcta a rešpekt k starším a autoritám úplne vymizla. Môže mi niekto vysvetliť, v čom bola základná vojenská služba zlá, keď sme ju zrušili? Máme slobodu, ktorú nie sme schopní užívať. Sloboda rozhodne nie je pre každého. Mám pocit, že demokracia nám doniesla viac negatív, než pozitív. A my jej budeme s radosťou lízať zadok.

Zajtrajší sviatok si užite a nezabudnite, prečo ste chodili pred štvrťstoročím mrznúť na námestia s kľúčami v rukách. Tešili ste sa na toto?
---

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára