2019-01-05

Zábavná pyrotechnika

Rozlúčka so starým rokom a vítanie nového máme za sebou. Konečne. Ako vždy, nesmela chýbať pyrotechnika.

Zábava a obťažovanie
Výbuchy, svetelné efekty a všeobecne rachot na prelome rokov je druh zábavy, ktorý má svoje korene na ďalekom východe a slúži konkrétnemu účelu. My ale žijeme v Európe a veľké množstvo ľudí ju vníma ako obťažovanie. Nielen človeka, ale hlavne domácich zvierat.

Pyrotechnka sa predáva od pochybných obchodíkov až po obchodné domy. Nikde nie je zaručená bezpečnosť manipulácie. Ani pri tých najdražších produktoch.

Ľudia, čo s ňou manipulujú, môžu byť aj v podnapitom stave, puberťáci, výrastkovia. Delobuchy končia často pod nohami chodcov, pri psoch. A to všetko za ohromnej zábavy kreténov. Odpália všetko, čo nakúpili a odídu. Nikdy som nikoho nevidel, aby to po sebe aspoň polial vodou. Zostáva po nich neskutočný bordel. Niektorí sa dokonca neštítia odpáliť delobuchy na kapote auta! Ako sa neskôr ukázalo, na tej kapote zostala jamka asi ako po krupobití.

Bordel
Kapota

Psychotesty
Pýtam sa: aký je rozdiel medzi zábavnou a profi pyrotechnikou? Každá môže mať za následok ťažké poranenie. Prečo sú u jednej vyžadované psychotesty, tréningy, kontrola a u inej nie? Každé také poranenie s trvalými následkami bude pokračovať vyplácaním dávok, ktoré idú aj z mojich daní. Nechať sa poškodiť len zo zábavy je úchylné.

Poplatky
Každý predajca by mal platiť príspevky útulkom zvierat z predanej pyrotechniky. Tie sa za jedny sviatky rýchlo naplnia. Každé ošetrené poranenie plne hradené poškodeným alebo poistenie pre manipuláciu s výbušninami. Ideálne by bolo nepredávať pyrotechniku vôbec a krásne svetelné efekty nechať profesionálom. Tie aspoň stoja zato.

1 komentár: