Je treska návyková?
Zvyk je železná košeľa. Študentská alebo robotnícka desiata sa častokrát skladala z 15 dekov tresky a 2 rožkov. Za tým žltá malinovka a pupík bol plný.
Keď som sa sťahoval do Česka, ani na moment som nezapochyboval, že si aj tu budem môcť pochutnať na treske. Teda drvenej treske v majonéze. Ďalší omyl. Niečo také tu nepoznajú. Ak treska, tak filety. Ak šalát, tak rybací. Ten mám tiež rád, ale NIE JE TO TRESKA!
Jediný výrobca v okolí, čo vyrába tresku v majonéze je Varmuža, Hodonín. Zoznamka s týmto výrobkom neprebehla zrovna najlepšie. Otvorím, privoniam, ochutnám. Teda, nič moc! S veľkým vypätím síl som sa pustil do práce. S treskou, akú poznám ja, to nemalo nič spoločné. Moje pocity sa prakticky nelíšili od tohto ochutnávača.
Recepty - odviate časom
Nechápem, ako sa receptúry môžu tak diametrálne rozchádzať. Alebo Slováci si nechali československú klasiku, Česi vsadili na novinky. To je akoby chceli vyrábať víno inou technológiou s netradičným šmakom na konci. Koľko takého vína sa spotrebuje? Alebo také klobásky s bielou farbou miesto krásnej červenej. Mal som možnosť jeden taký nemecký "originál" skúsiť. Toto teda übermenschovi nevyšlo! Na farbe záleží, Herr Wurstmann! A nie ich vydávať za "grilovacie".
I have a dream
O jedle z pohľadu "klasika versus novinka" by sa dalo polemizovať dlllho. Martin Luther King mal sen. Ja ho mám tiež - kúpiť v Čechách dobrú tresku. Nezáleží na pôvode. Nebudem sa s ňou rozprávať. Ak bude česká tak dobrá ako tá slovenská, pošmáknem si. Dovtedy si vždy budem kupovať kýbel tresky v Bratislave.
Keywords: svačina salát rohlíky limonáda
Kto by si rád pripravil tresku doma, tu je link. Nemám odskúšaný tento recept, ale znie zhruba tak, ako šugiho recept, keď as mu podarilo niečo chytiť: domaca treska
OdpovedaťOdstrániť