2009-06-10

Cynická reklama?


Od začiatku sledujem osudy francúzskeho Airbusu. Zrútil sa do Atlantiku medzi Brazíliou a západným pobrežím Afriky, 640 km severovýchodne od ostrova Fernando de Noronha. Destinácia: Paríž. Nedávno začali záchranári ťahať z mora trosky lietadla a mŕtve telá cestujúcich. Musela to byť desivá smrť. Zatiaľ sa nevie ako k nešťastiu došlo.

Isté je, že 228 obetí po sebe zanechalo stovky nešťastných ľudí, ktorí sa s odchodom svojich blízkych musia vyrovnať. Najhoršie pre pozostalých je, pokiaľ sa telo vôbec nenájde.


Reklama - cynik
Ale nechcel som o tom. Včera na novinky.cz sa objavila správa o vylovení prvého významného kusu lietadla, ktorý by mohol veľa vypovedať o príčine havárie. Čítanie pre mnohé slabšie nátury prinajmenšom nepríjemné. Naviac, pokiaľ používajú lietadlo na vlastný presun z miesta na miesto. Aké nás ale čakalo prekvapenie na záver článku?! Priznám sa, trochu ma zamrazilo.

Za článkom je zaradená "všemocná" reklama z kuchyne portálu Seznam.cz. Pretože sa jedná o kontextovú dynamickú reklamu, musel som urobiť hard-copy obrazovky. Nestačí uverejniť len link. Keď si naň kliknete, tá reklama tam za pár hodín už nebude a na jej miesto pribudne nejaká iná. Takže prečítajte si článok o nešťastníkoch z airbusu a potom porovnajte s nasledujúcim obrázkom z 9.6.2009 16:49 - všimnite si reklamu v pravom dolnom rohu.




Smiešne? No, možno niekomu áno. Náhoda? Asi áno. Reklama je potrebná. Avšak sama o sebe brutálna ani cynická nie je. Túto vlastnosť jej pridávajú ľudia.

Viem, že tieto reklamy sa generujú automaticky podľa obsahu článku. Ale to sa nedá nejako obmedziť, aby nevznikali takéto kopance?? Tam už je asi potrebný ľudský faktor. Stroju je úplne fuk, čo sa kde uverejní a ako to znie v kontexte. Alebo majitelia si obsah svojich stránok nekontrolujú? A možno si ho kontrolujú až príliš úzkostlivo a držia sa hesla "taký je život, business ide ďalej". Asi tá posledná možnosť je správna. Až do momentu, keď sa to bude týkať ich samých...

Keywords: reklama cynik brutálna brutální Airbus A330 Air France letecké nešťastie neštěstí havária havárie Atlantický oceán Seznam.cz Novinky.cz StudenAgency.cz trosky lietadla letadla

1 komentár:

  1. Otázke uvedenej júnovej leteckej katastrofy sa venoval už aj časopis Enigma. A ten sa venuje všakovakým záhadám. Akoby svojou krátkou štúdiou privolal na miesto pádu francúzskeho lietadla záhadnosť, tajuplnosť a nevysvetliteľnosť.

    Toť nedávno tu cestujúcim znovu stuhla krv v žilách. A ako na potvoru zase pasažierom leteckej spoločnosti Air France. Opäť lietadlo typu Airbus. Desivá náhoda! Stroj sa prepadol v turbulenciách o 5000 stôp (asi 1500 m). To už poriadne zalieha v ušiach!
    Viac o tejto udalosti.

    OdpovedaťOdstrániť