2009-09-23

Gaštanové pyré

Gaštanové pyré mám rád. Teda, už len pomyslenie na jeho chuť mi tvorí sliny ako pavlovskému hafanovi. V cukrárňach sa kedysi predávali plastové misky naplnené sľahačkou a na tom gaštanovým pyré v tvare dlhých tenkých nití. Alebo gaštanové jazýčky v čokoláde a ešte zopár ďalších lahôdok. Toto jedlo si skutočne zaslúži názov lahôdka. Lahodí jazyku i duši.

Nejako som si nikdy neuvedomoval, kde sa gaštanové pyré vyrába a až kam sa (ne)distribuuje. Teraz to už viem. Vyrábalo sa v maďarskom Ostrihome (teraz je tam už len hlavný distribútor, dúfam, že sa nedováža z Číny) a dostanete ho na Slovensku. V Čechách ho určite nehľadajte! A tu je problém. Opäť sa mi nechce veriť - tak, ako v prípade tresky (viď skorší príspevok) - že české cukrárne nikdy nepredávali túto mňamku. Česká časť mojej rodiny takúto chuť nikdy nepoznala. Desivé! Teda až do môjho príchodu :-).

Dali sme pyré ochutnať hlavne deckám. Správy od stola zneli: "do nich to teda vjelo!". No to verím! A pritom je to tak jednoduché: 250-gramovú kocku rozdelíte do dvoch misiek (menšie porcie sa opravdu neoplatia podávať), trochu potlačíte vidličkou, nech to má nejaký tvar a bohato nazdobíte šľahačkou. Hotovo. Nič viac nie je nutné. Samozrejme hovorím o rozmrazenom pyré.

Priznám sa, česká gastronómia ma zatiaľ ničím nešokovala. Avšak Slovensko ešte stále má čo ponúknuť našim "bratom". Aj keď obe krajiny majú dosť pochybné jazykové zákony, ktoré ľudí od seba stále viac vzďaľujú, kuchyňa a dobré jedlo ich zase môžu o kúsok priblížiť.

Keywords: kaštanové pyré, gesztenye puré, šlehačka

1 komentár:

  1. moja mama k tomu este pridava zavarane cierne ribezle.... ja to mam radsej bez. Cista chut gastanu a slahacky... :-) sliny sa mi zbieraju....

    OdpovedaťOdstrániť