2020-06-29

Kurvítko v praxi

Hovorí sa, že výrobcovia navrhujú svoje produkty tak, aby nevydržali oveľa dlhšie ako je záručná doba. Dokonca, že existuje laboratórium, ktoré tieto kurvítka skúma a vymýšľa.

Ako na to?
Porucha má byť:
  • neopraviteľná
  • bez možnosti zakúpenia náhradných dielov
  • opraviteľná len v servise, kde sa cena vyšplhá takmer na cenu nového výrobku.

Dôsledkom je kúpa nového výrobku. Z toho plynúce ďalšie tržby, zisk a drancovanie prírodných zdrojov. Ale to už je iná pesnička.

Kurvítko v kosačke

Prvá kosačka značky AL-KO na neveľký trávnik mi vydržala asi 7 rokov. Potom sa používaním odlomila plastová páčka štartéra. Celkom “vakrlatý” výrobok. Na plaste sa šetrilo a bolo ho na páčke málo. Konštrukciu páčky by lepšie vymyslel študent designu. Zohnať náhradný diel bolo nemožné. Nemecký výrobca záhradnej techniky už tieto malé kosačky nemá v ponuke.

Takmer úplne rovnakú som tento rok zohnal od firmy HECHT. Design, výkon, šírka záberu, ovládanie – na vlas rovnaké. Naviac za veľmi rozumnú cenu.

Áno, aj to je obchodná taktika výrobcu – rozumná cena. Nešpekuluj a kúp nové!

Tak som ju kúpil. Strata času pozháňať servis s neistým výsledkom  a privysoká cena za opravu, mi po kalkulácii vyšli horšie, ako nový produkt.

Vľavo je AL-KO, vpravo HECHT.

Nová obsahuje naviac rúčku na prenášanie a ochranný kryt pri koši asi proti poraneniu a na odletujúcu trávu. Zbytočnosť.

Naše kurvítko sa nachádza na podvozku. Jednoduchá, nenápadná záležitosť.

Zatiaľčo AL-KO chráni nasávanie chladiaceho vzduchu do motora veľkým plastovým diskom s malou medzerou, HECHT išiel inou cestou. Dal tam vzdušný plastový rošt, ktorý sa hneď prvým kosením zalepí trávou. Užívatelia väčšinou tejto časti kosačky venujú pramálo pozornosti. Motor sa začne prehrievať.

Konštrukcia noža má tiež zmeny. Zahnutá je väčšia plocha. Tým je sací (a zalepovací) výkon posilnený. Na starej kosačke zahnutie úplne stačilo. Rovnaký koš sa trávou viac nenaplní.

Po každom kosení sa teraz čisteniu venujem dlhšie. Je otázne ako dlho HECHT vydrží a ktorá časť odíde ako prvá.

Tú starú som nevyhodil. Zostala na náhradné diely. Alebo to bude opačne?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára